Pavlova med saltkaramel

Hvis der er noget, som jeg inderligt elsker, så er det marengs. Jeg elsker marengs i alle afskygninger. Marengs er nemt at lave, og det består som hovedregel bare af æggehvider og sukker. Jeg er især forelsket i pavlovaer – mærkeligt navn, men det er egentligt bare en marengskage med en dejlig, sprød og sej skorpe og et nærmest skumfidus eller flødebolleagtigt indre, rent ud sagt vidunderligt!

Jeg har prøvet at udvikle på den klassiske pavlova ved at tilsætte saltkaramel. Saltkaramel er næsten godt til alt, så hvorfor skulle den ikke kunne gavne en pavlova? Følg med og se opskriften, det vil du med sikkerhed ikke fortryde.

Små pavlovaer med saltkaramel og grapefrugt

Saltkaramel 

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • Salt efter behag

Kom dåsen i en gryde, der er helt tildækket med vand. Lad dåsen koge i 3 timer og sørg hele tiden for, at den er helt tildækket med vand. Efter 3 timer tager du dåsen op af vandet, og så skal den køle helt af. Tilsæt salt, og nu er saltkaramellen klar til brug.

Alternativ: Hvis du har travlt eller bare ikke har 3 timer til at koge karamel, så laver dr. Oetcker en god saltkaramel, der er nem at bruge og smager godt. Man kan fx købe den i netto til omkring 26 kr.

Små pavlovaer 

  • 6 æggehvider
  • Knivspids salt
  • 300 g. sukker
  • 2 tsk. hvidvinseddike

Æggerhvider og salt piskes først sammen. Når det begynder at skumme let, tilsætter du sukkeret lidt efter lidt. Pisk til massen er sej og blank. Til sidst vender du, uden at slå luften ud, hvidvindeddiken forsigtigt ned i marengsmassen.

Kom herefter marengsmassen op i en sprøjtepose (her kan du også bare bruge en ske) og sprøjt små pavlovaer ud i lige store, runde klatter.

marengs.png

Kom herefter en klat saltkaramel på hver marengsbund, og fordel karamellen rustikt rundt med en kniv. Bag dem ved 110 grader i ca 1 timer og et kvarter i en varmluftsovn.

caramel

Grapefileter

  • 3-4 grapefrugter
  • 3 spsk. rørsukker

Skræld grapefrugterne med en kniv, og skær små fileter ud. Kom grapefileterne i en skål og råmariner dem i rørsukker. Stil dem på køl i en times tid.

Vaniljeflødeskum

  • 1/2 l flødeskum
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • Grapeskal fra 2 grapefrugter

Umiddelbart lige inden servering piskes fløden til skum sammen med vaniljesukkeret. Til sidst vendes skallen fra grapefrugten forsigtig i.

Nu skal kagerne samles. Placer marengs/karamelbundene på et fad eller en tallerken og kom lidt vaniljeflødeskum på hver. Kagerne toppes med de råmarinerede grapefileter.

BANG og jeg lover dig, at de her kager, dem vil du ikke være foruden. En vandvittig nem sommerdessert.

grape

Du kan også, hvis du hellere vil have én stor pavlova, lave én stor kage. Du kan selvfølelig pynte kagerne, som du selv ønsker det. Jeg brugte jordbær til min store pavlova, og resultatet blev helt fortryllende.

20206233_10211977117415737_775507391_n