Solbærlagkage med karamel og chokolade

For at afslutte mit solbærtema, har jeg lavet en opskrift på denne solbærlagkage, der, hvis du spørger mig, smager sindsygt godt. Kagen består af luftige kakaobunde, solbærsyltetøj, karamel, og en solbærmascarponecreme. Jeg har valgt at pynte den med lidt italiensk marengs, bær, lavendel, solbærcreme og chokoladedryp langs kanten.

Lagkage med chokolade, karamel og solbær

Karamel

 • 1 dåse kondenseret mælk

Kom dåsen i en gryde, der er helt tildækket med vand. Lad dåsen koge i 3 timer og sørg hele tiden for, at den er helt tildækket med vand. Efter 3 timer tager du dåsen op af vandet, og så skal den bare køle helt af.

Alternativ: Hvis du har travlt eller bare ikke har 3 timer til at koge karamel, så laver dr. Oetcker en god saltkaramel, der er nem at bruge og smager godt.

Solbærsyltetøj

 • 300 g. solbær
 • 200 g. sukker
 • ½ tsk. marmelit

Kog sukker og solbær i ca. 5 minutter til bærrene er møre. Jævn lagen med marmelit, der er blandet med en tsk. sukker, og lad det koge videre i ca. 1 minut. Lad herefter syltetøjet køle af.

Lagkagebunde

 • 4 æg
 • 200 g. sukker
 • 160 g. mel
 • 2,5 tsk. bagepulver
 • 5,5 spsk. kakaopulver
 • Knivspids salt

Pisk æggene og sukkeret til en hvid og luftig masse. Bland alle de tørre ingredienser sammen, og sigt dem i æggesnapsen. Vend det hele forsigtig sammen. Kom dejen i en springform (Ø18 cm) med bagepapir i bunden. Bag kagen i ca. 20 minutter ved 180 grader i en varmluftsovn (brug gaffeltricket). Lad kagen køle af, og del den i tre lige store dele med en savtakket kniv.

Solbærcreme 

 • 300 g. solbær
 • 100 g. rørsukker
 • 1 citron
 • 250 g. mascarpone
 • 2 dl. fløde
 • 3 blade husblas
 • 2 tsk. vaniljesukker

Start med at læg husblas i blød i koldt vand. Kog solbær, rørsukker, citronsaft- og skal i ca. 10 minutter ved middelvarme. Blend solbærmassen, og tilsæt nu den afdryppede husblas. Sæt solbærmassen på køl i et kvarter. Nu skal du røre marscarponen sammen med flormelis og vaniljesukker, og piske fløden til flødeskum (den skal være fast – uden at blive grynet). Herefter vender du solbærmassen i marscarponen, og dernæst solbær/marscaponecremen sammen med fløden af et par omgange. Husk, hvis solbærmascarponecremen er lidt for flydende, så kom den blot på køl.

Samling

Læg den første lagkagebund på kagefadet. Placer et par spiseskefulde karamel på midten af bunden, og kom derefter lidt solbærsyltetøj rundt langs karamellen. Smør solbærcremen i et jævnt lag ovenpå, og læg nu endnu en lagkagebund på. Gentag processen og afslut med en lagkagebund. Smør kagen rustikt op med solbærcremen, og kom resten i en sprøjtepose med din yndlingstyl. Pynt nu kagen med resten af solbærcremen, blomster, chokolade, eller hvad du lige kan finde i haven.

5

Jeg har valgt, som man kan se på billedet ovenfor, at komme solbærsyltetøj og karamel i min lagkage. Men, man kan sagtens undlade disse to elementer, så man bare har den lækre solbærmascarponecreme og lagkagebundene.

7

Pynt: det er lidt op til din egen fantasi, hvordan du vil pynte kagen. Jeg har valgt at piske lidt marengs, brugt lidt friske solbær, lavendel – og sprøjte nogle toppe af resten af mascarponecremen. Jeg har brugt dr. Oetckers choko cover, da jeg havde lidt travlt – man skal bare varme posen op i mikroovnen, klippe et lille hul og så kører indholdet langs kanten – så får man det fineste chokoladedryp ned langs siderne.

4