Klassisk citrontærte

Nogle gange, så er det klassiske bare det bedste. Citron, mørdej og marengs. Så bliver det ikke meget bedre. Her får du opskriften på en klassisk citrontærte, der kun består af tre ting. En sprød mørdejsbund med vanilje, en syrlig lemoncurd med citronskal og til sidst en sød, brændt marengs på toppen. En herlig kombination, som man ikke kan få nok af. Det er en dejlig nem og overskuelig opskrift at gå til, så det er bare med at komme i gang!

Mørdej

  • 150 g. hvedemel
  • 50 g. flormelis
  • 2 tsk økologisk vaniljesukker fra Dr. Oetker
  • 80 g. koldt smør (i små stykker)
  • 1 æg

Bland mel, flormelis, vaniljesukker og koldt smør sammen til en smuldret konsistens – til det ligner revet parmasanost. Tilsæt herefter ægget og saml dejen til en ensartet masse. Stop med at ælte, så snart dejen er samlet. Jo mere du ælter dejen, desto sværere bliver den at arbejde med. Kom dejen på køl en halvtimes tid, eller i fryseren i 10 minutter.

Rul dejen ud, så den passer i formen (så tynd som muligt ca. 2 mm). Prik huller i bunden med en gaffel, og kom herefter bagepapir ovenpå mørdejen, og hæld kikærter (eller hvad du nu har) ovenpå bagepapiret. Bag bunden i 10-12 minutter ved 180 grader i en varmluftsovn, tag bunden ud og fjern kikærterne og bagepapiret. Bag tærten yderligere 8 minutter ved samme temperatur, så den bliver gylden og sprød.

Lemoncurd

  • 1 blad økologisk husblas fra Dr. Oetker
  • 70 g. rørsukker
  • 4 økologisk citron
  • 1 æg
  • 50 g. smør

Læg husblas i blød i koldt vand. Kom citronsaft og skal, sukker og æg op i en gryde ved middel varme. Pisk under varme til massen begynder at tykne – det tager ca 10 minutter. Tag gryden af varmen og kom smørret i. Rør det godt sammen, så smørret smelter ud i citronmassen. Tilsæt nu den afdryppede husblas, og kom lemoncurden i tærteformen. Sæt nu kagen på køl i ca 30 minutter og lav din marengs imens.

Marengs

  • 2 æggehvider (stuetempererede)
  • 100 g. sukker
  • Knivspids salt

Pisk æggehviderne sammen med lidt salt til det skummer. Tilsæt herefter sukkeret lidt af gangen – bliv ved med at piske til massen er helt sej og blank. Kom den i en sprøjtepose eller spred marengsmassen rustikt ud med en kagespartel. Brænd til sidst hurtigt marengsen af med en gasbrænder. Pynt tærten med hvid chokoladepynt eller revet citronskal. Nu er din citrontærten klar til servering!

Her er citrontærten pyntet med fine marengstoppe og hvid chokoladepynt.

SONY DSC

SONY DSC

Man kan også sagtens, som jeg har gjort på billederne nedenfor, fordele marengsmassen rustikt ud på tærten og pynte med lidt mandler og citronskal.

20840481_10212185510425432_1193838149_n-e1502807648104.jpg

20840490_10212185510385431_1337164762_n.jpg

20884849_10212185510505434_1223030524_n-e1502807712824.jpg