Gourmet-ispinde med kokos og passionsfrugt

Nu er program 2 kørt over skærmen. Min målsætning var ikke at ryge ud i første program, og nu står jeg med to ugevinder-trofæer. Hold da op, det er godt nok vildt. Jeg vil lige fortælle lidt om, hvad vi lavede i det her program. Så har jeg også skrevet opskriften ned på de skønneste is med kokos og passionsfrugt.

1.jpg

I program 2 skulle vi lave gourmet-ispinde, der var inspireret af en rejse. Vi skulle altså lave is til selveste kongen af is, Morten Heiberg . Det var noget af et pres at stå over for. Vi havde fire dage mellem program 1 og 2, hvor vi kunne øve os i at lave gourmet ispinde. For at være helt ærlig, så havde jeg faktisk aldrig prøvet at lave rigtig hjemmelavet is før, så jeg havde travlt, fordi jeg samtidig havde en skole at skulle passe. Heldigvis har jeg en fantastisk studiegruppe, der hjalp og støttede mig.

Jeg har set andre lave hjemmelavet is tusindvis af gange i fjernsynet og på diverse youtube videoer, men jeg har aldrig selv kastet mig ud i det før. Så jeg måtte i gang, og allerede dagen efter første program havde jeg lavet min første portion is. Jeg har læst meget om det forskellige teknikker og ved, at isen bliver dejlig cremet, når den legeres med fløde og æggeblommer, så det ville jeg gøre. Nu manglede jeg bare at finde ud af, hvilken ferie, mine gourmet-ispinde skulle smage af.

6666.jpg

Efter lidt brainstorm var jeg faktisk ikke i tvivl om, hvilken rejse, mine is skulle være inspireret af. Da jeg var yngre, rejste vi en årrække til Caribien om vinteren. Vi var faktisk hele familien afsted. Her blev vi for første gang introduceret for en masse eksotiske smage. F.eks. fik vi friske passionsfrugter til morgenmad, hver dag. Vi var så små, at vi ikke rigtigt var klar over, hvad vi overhovedet spiste, men det var bare surt og havde en sjov konsistens. Mine gourmet-ispinde skulle bestå af en kokos/vanilje is med en passionsfrugtstswirl. Ispindene skulle dyppes i hvid chokolade og pyntes med brændt saltmarengs, kokosflager og passionsfrugtskaviar. På den måde fik jeg de smage, som jeg forbinder med Caribien, ind i ispindene. I de her is var der både det søde og cremede fra kokos/vaniljeisen, det syrlige fra passionsfrugten, knækket fra chokoladen og det salte fra marengsen. En herlig kombination, hvis du spørger mig! Jeg valgte at anrette dem i nogle kæmpe muslingeskaller, som jeg havde lånt med til København af min farmor og farfar. Jeg knuste en masse kiks og kom det ned i skallerne, så det lignede sand. Sådan her så de ud, da jeg øvede dem derhjemme.

43434.jpg

I den hemmelige udfordring havde vi en time til at lave Salt Water Taffy. WHAT? Jeg havde aldrig hørt om det her slik før, så jeg anede ikke, hvad det var. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det var noget, der mindede om karameller på den ene eller anden måde. Her var det vigtigt at få den rigtige temperatur, den rigtige saltmængde og hvor lang tid man æltede luft ind i karamellen. Det var en super sjov udfordring, der faktisk endte ret godt.

6.jpg

Dernæst skulle vi lave isen. Her skulle vi bruge flydende nitrogen, så isen kunne fryse på den korte tid. Jeg tror, at det var første gang for os alle. Det viste sig faktisk at være overraskende nemt at arbejde med. Jeg havde dog travlt, fordi der var så mange elementer, jeg skulle nå at lave. Det gik heldigvis, som jeg havde planlagt det.

2.jpg

Her har du opskriften på de caribiske gourmet-ispinde. Jeg brugte som sagt flydende nitrogen til at fryse ismassen, men en ismaskine kan også sagtens bruges. Har man ikke en ismaskine, kan du sætte ismassen i en skål i fryseren, og sørge for at røre godt rundt i den ca. halve time. Jeg brugte desuden silikone isforme, der havde størrelse som en alm. magnum is. Der bliver 6-8 stk. af denne portion. Hvis du ikke har disse forme, kan isen sagtens hældes i en større form og eventuelt serveres som iskugler.

Kokos/vanilje is

 • 150 g. sukker
 • 3 dl. fløde
 • 3 dl. kokosmælk
 • 1 vaniljestang
 • 6 æggeblommer

Skrab vaniljekornene ud af stangen med lidt af sukkeret. Kog fløde, kokosmælk, sukker, vaniljekorn- og stang op til lige under kogepunktet. Pisk nu, i en lang tynd stråle, blandingen ned i æggeblommerne. Kom herefter hele massen over i gryden igen og varm den op til 84 grader. Brug her en dejskraber og sørg hele tiden for at røre godt rundt, så massen ikke brænder på. Kom dejen over i en ren skål og på køl. Lav i mellemtiden passionsfrugtsiruppen. Når ismassen er kølet af, fiskes vaniljestangen op, og ismassen kommes på en ismaskine eller fryses med nitrogen, til den har en soft-ice konsistens.

Passionsfrugtsirup 

 • 10 passionsfrugter
 • 100 g. sukker

Blend passionsfrugtkøddet i en minihakker heller lignende, sigt det over i en gryde og kog det op sammen med sukkeret. Når sukkeret er kogt ud og siruppen har fået en tyk konsistens, kommes den over i en ren skål og på køl. Når isen har fået en soft-icekonsistens, kommes den i isformene. Dernæst sprøjtes siruppen ned i isen. Kør evt. en kniv igennem, så der dannes en swirl-effekt. Placer en ispind i hver af formene og kom dem på frost til de har sat sig helt.

Passionsfrugtskaviar 

 • 2 spsk passionsfrugtsirup
 • 2 bl. husblas
 • 3 dl. iskold neutral olie

Sæt olien på frost. Læg husblas i blød i koldt vand. Varm siruppen op og smelt husblassen heri. Køl siruppen af til stuetemperatur. Tag en pipette og sug siruppen op. Dryp forsigtigt ned i den iskolde olie. De små perler af kaviar vil synke til bunds. Kom på køl til de skal bruges. Sigt kaviaerne fra og vask dem forsigtigt med vand. Nu er de klar til at blive brugt.

Saltet marengs 

 • 3 æggehvider
 • 150 g. sukker
 • 1/2 tsk. salt

Pisk æggehviderne sammen med saltet til en skummende masse. Kom lidt sukker i af gangen. Bliv ved med at piske, til massen er hvid og blank.

Chokoladeovertræk 

 • 600 g. hvid chokolade
 • 60 g. kakaosmør

Smelt chokoladen og kakaosmørret over et vandbad. Kom i en aflang beholder, der er så lille, som muligt, men stadig har plads til isen. Dyp isene  i chokoladen og placer dem på et stykke bagepapir. Pynt dem nu lidt tilfældigt med marengs og brænd det hurtigt gyldent med en gasbrænder. Pynt bagefter med passionsfrugtskaviar og ristet kokos. Nu kan du nyde de her herlige ispinde, værsgo.

Skærmbillede 2018-11-12 kl. 14.24.36.png