Skumhapsere

En fredag aften fik jeg pludseligt en idé, lige inden jeg skulle til at sove. Jeg skyndte mig at finde et stykke papir frem, og begyndte straks at tegne. Det blev til de her firkantede hapsere. Ja, hvad skal jeg egentligt kalde de her lækre banditter? Skumfidus bites? Marshmallow bites? Skumfidusbar? Lige nu hedder de skumhapsere. De består af en sprød bund med Rice Krispies, et lag med vaniljeskumfidus, et lag med blød saltkaramel og til sidst er de overtrukket med mørk chokolade. Jeg støbte de forskellige lag i 2 kondibøtter str. 19*19*6 cm. beklædt med bagepapir i bunden og langs siderne. Hvis du ikke har kondibøtter, kan du fx også bruge et firkantet fad eller lignende – bare husk at beklæd det med bagepapir.

Rice Krispies-bund

  • 220 g. mørk chokolade
  • 50 g. Rice Krispies

Smelt chokoladen over et vandbad eller i en mikroovn. Tilsæt Rice Krispies og rør det godt sammen. Fordel massen jævnt i formen/formene, der er beklædt med bagepapir (husk jeg brugte 2 kondibøtter til denne portion). Lad det størkne og lav imens skumfidusmassen.

Skumfidusmasse med vanilje 

  • 165 g. sukker
  • 75 g. glukosesirup
  • 50 g. vand
  • 4,5 blade husblas
  • 85 g. æggehvider (ca. 2 store æggehvider)
  • 10 g. sukker
  • 1 tsk. vaniljepaste (kan undlades)

Kog sukker, glukosesirup og vand op i en gryde. Sukkerlagen skal varmes op til 117 grader. Læg imens husblas i blød i koldt vand. Når sukkerlagen er 117 grader varm, tages den af varmen. Vrid husblassen for vand og dump den ned i sukkerlagen. Rør det godt sammen. Pisk æggehvider og 10 g. sukker til en skummende masse. Hæld nu sukkerlagen i en tynd stråle ned i de piskede æggehvider, imens der piskes på fuld drøn. Lad massen piske videre i 15-20 minutter, til massen også er kølet ned. Tilsæt nu vaniljen og pisk videre, til det er jævnt fordelt i massen. Fordel skumfidusmassen på Rice Krispies-bunden. Lad skumfidusmassen tørre i ca. 3 timer eller gerne til dagen efter ved stuetemperatur. Det er først, når skumfidusmassen er helt tør på overfladen, at du kan begynde at lave karamellen.

Blød saltkaramel 

  • 1,25 dl fløde
  • 1 dl kondenseret mælk
  • 140 g. sukker
  • 1,25 dl glukosesirup
  • 0,75 dl vand
  • 55 g. smør
  • 1 tsk. salt (smag til)

Varm fløde og kondenseret mælk op i en gryde ved svag varme. Kog sukker, glukosesirup og vand op i en anden gryde til det når op på omkring 124 grader. Tilsæt nu blandingen med fløde og kondenseret mælk og smørret og rør det hele godt sammen. Nu skal karamellen varmes op til ca. 110 grader. Karamellen skal være blød, så det er vigtigt, at massen ikke overstiger den angivne temperatur. Du kan teste, om karamellen er færdig, ved at komme lidt på en ske og dyppe det i iskoldt vand. Her skal karamellen være blød og til at forme med. Bliver karamellen får hård, er det ikke til at skære skumhapserne ud til sidst. Husk at røre rundt i gryden, så karamellen ikke brænder på i bunden. Tilsæt salten til sidst (tilsæt lidt ad gangen og smag til). Når saltkaramellen er færdig, tages den af varmen og køles en smule af. Herefter tilsættes karamellen i et jævnt lag ud over skumfidusmassen. Lad laget med karamel sætte sig en smule, før du begynder på chokoladeovertrækket.

Chokoladeovertræk 

  • 200 g. mørk chokolade

Når saltkaramellen og det sidste lag er ved at have sat sig, kan du begynde at temperere din chokolade til 31-32 grader. Skær forsigtigt skumhapserne ud med en varm og skarp kniv i lige store firkanter (mine var ca. 3*3 cm). Stil skumhapserne på en riste og overtræk dem med den smeltede og tempererede chokolade. Lad dem køle af på et stykke bagepapir. Nu er de færdige og klar til at blive spist :-).

DSC00536.jpg

DSC00493.jpg

5963FAF2-DC26-43A0-9D61-4F9960D82ECE.JPG