Spejlæg

Har du prøvet at lave dit eget slik, helt fra bunden? Jeg ELSKER hjemmelavet slik og især skumslik. Noget af det slik, jeg er helt tosset med, når slikskålen rammer bordet fredag eller lørdag aften, er spejlæg eller frøer. Kombinationen af vingummi og skumfidus er helt genial, hvis du spørger mig. Derfor har jeg været i køkkenet for at eksperimentere, om det ikke kunne lade sige gøre at lave slikspejlæg selv. Og det KUNNE det, og så er det faktisk ret nemt! Her får du opskriften – der bliver ca. 40 slikspejlæg af denne portion.

Skumfidusmasse

 • 165 g. sukker
 • 75 g. glukosesirup
 • 50 g. vand
 • 5 blade husblas
 • 85 g. æggehvider (ca. 2 store æggehvider)
 • 15 g. sukker
 • 100 g. flormelis

Kog sukker, glukosesirup og vand op i en gryde. Sukkerlagen skal varmes op til 117 grader (brug gerne et sukkertermometer, så du opnår den helt rigtige temperatur). Udblød imens husblas i koldt vand i ca 10 minutter. Når sukkerlagen er 117 grader varm, tages den af varmen. Vrid husblassen for vand og dump den ned i sukkerlagen. Rør det godt sammen. Pisk æggehvider og 15 g. sukker til en skummende masse. Hæld nu sukkerlagen i en tynd stråle ned i de piskede æggehvider, imens der piskes på fuld drøn. Lad massen piske videre i ca 10 minutter, til massen også er kølet ned.

Find en bradepande beklædt med et stykke bagepapir (eller en silikonemåtte), og drys nu hele pladen med flormelis gennem en sigte. Dette gør, at skumfidusen ikke klistrer fast. Når skumfidusmassen er pisket færdig, kommes den op i en sprøjtepose med en rund tyl.  Sprøjt nu små spejlæg ud i lidt forskellige former og størrelser – sørg for at gøre dem så flade, som muligt. Lad dem tørre i et par timer, og begynd først herefter på at lave vingummimassen.

Citrusvingummi

 • 1 dl. sukker
 • 0,25 dl. glukosesirup
 • 0,5 dl. vand
 • 2 citroner
 • 1 appelsin
 • 6 blade husblas
 • 100 g. maizena
 • Evt. lidt gul og rød frugtfarve

Læg husblas i blød i koldt vand. Kog sukker, glukosesirup, vand og saften fra citronerne og appelsinen op i en gryde i 5-8 minutter, til sukkeret er smeltet og massen er blevet en smule tykkere. Når sukkerlagen er færdig med at koge, tages den af varmen. Lad massen køle lidt af. Vrid nu husblassen fri fra vand og smelt den i den lune vingummimasse. Tilsæt eventuelt lidt gul eller rød frugtfarve, så massen bliver orange. Lad massen køle yderligere af, til den begynder at tykne endnu mere. Bliver den for tyk til at kunne sprøjte ud gennem en sprøjtepose, så varm den blot op igen. Kom vingummimassen op i en sprøjtepose, klip et lille hul og sprøjt nu forsigtigt den nu tykke masse ud på skumfiduserne. Du kan eventuelt gøre det nemmere for dig selv ved f.eks. at lave en lille fordybning i skumfidusen med enden af en ske, så vingummimassen er lettere at få ovenpå skumfidusen. Sigt til sidst lidt maizena ovenpå spejlæggene, og lad dem tørre yderligere i 2-3 timer eller allerbedst til dagen efter (jo længere tid, de tørre, desto sejere eller mere chewy bliver de. Ryst dem fri fra flormelis og maizena, inden de serveres. Nu er de klar til at ramme slikskålen!

IMG_5580