Brombær-lakrids karameller

Jeg elsker hjemmelavet slik. Det smager altså bare meget bedre end det, man kan købe. Jeg har plukket en masse lækre brombær hjemme hos mine forældre, og det gav anledning til igen at eksperimentere med karameller. Denne gang har jeg lavet karameller med brombær og lakrids – en helt perfekt kombination. Der bliver ca. 25-30 karameller af denne opskrift.

Brombærkaramel

 • 150 g. brombær
 • 1/2 citron
 • 25 g. smør
 • 1 dl sukker
 • 1 dl piskefløde
 • 0,75 dl glukosesirup

Kom brombær og saften fra 1/2 citron i en gryde. Kog det op i 5 minutter, til brombærrene er møre. Sigt saften fra, og kom den over i en tykbundet gryde sammen med smør, sukker, piskefløde og glukosesirup. Kog massen op og rør rundt undervejs. Karamelmassen skal nå en temperatur på mellem 120-125 grader. Du kan teste, om karamellen er færdig, ved at komme lidt på en ske og dyppe det i et glas med iskoldt vand. Hvis karamellen opløses, er den ikke færdig, men hvis den samler sig, bliver fast og kan trilles til en kugle, er den klar. Dette kan du gøre undervejs, så du med sikkerhed når den helt rigtige, seje konsistens på karamellen. 

Når karamelmassen er færdig, hældes den i en firkantet form beklædt med bagepapir (20×20 cm). Lad brombærkaramellen køle af, imens du laver lakridskaramellen.

Lakridskaramel

 • 1 dl vand
 • 1 tsk. lakridspulver
 • 25 g. smør
 • 1 dl sukker
 • 1 dl piskefløde
 • 0,75 dl glukosesirup

Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde og kog massen til 120-125 grader, ligesom med brombærkaramellen. Når lakridskaramelmassen er færdig, hældes den over brombærkaramellen. Lad karamellen sætte sig på køl i en times tid, og tag den derefter ud af formen. Skær massen ud i mundrette stykker og pak dem ind i bagepapir, og nu er de klar til at blive spist.