Dessert med brombær og karamel

Nip og jeg har igen været i køkkenet sammen, og denne gang har vi lavet en helt uimodståelig dessert med brombær og karamel. Desserten består af en sprød crumble, en luftig og syrlig brombærmousse, en karamelcreme, bladkiks, friske brombær og en lun karamelsovs. Vi blev hurtigt enige om, at det er den bedste dessert, vi har lavet sammen. Der bliver ca. til 8 personer af denne opskrift.

Brombærmousse

 • 3 blade husblas 250 g. brombær
 • Saft af 1 citron
 • 50 g. sukker
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 2 dl fløde

Læg husblas i blød i koldt vand Varm brombær, citronsaft, sukker og vaniljesukker op. Stavblend og si det ned i en lille skål til en sirup. Vrid husblassen fri for vand og smelt den i. Lad det køle til stuetemperatur. Pisk fløden til flødeskum og vend den afkølede brombærsirup i til en ensartet mousse. Hæld det i små fine silikoneforme (fx Quenelle) og sæt dem i fryseren til de er gennemfrosne.

Karamelcreme

 • 1 dl piskefløde
 • 50 g. karamel chokolade (fx Gold fra Callebaut)

Varm piskefløden op til lige under kogepunktet og hæld over chokoladen som skal være hakket. Rør det til en ensartet masse, og sæt det i køleskabet til det er helt koldt. Pisk det til en karamelcreme og hæld det på en sprøjtepose med en lille fin tyl og lav dutter på tallerkenen.

Crumble

 • 50 g. smør
 • 100 g. mel
 • 50 g. flormelis
 • 1/2 tsk. salt

Bland alle ingredienserne sammen med fingrene, og kom dejen på en bradepande, der er beklædt med et stykke bagepapir. Bag din crumble ved 180 grader i en varmluftsovn i ca. 10-15 minutter til det er gyldent. Hold øje med den og sørg for at røre det rundt undervejs. Lad crumblen køle helt af, inden servering.

Kiks (Patrick Poeliejoe)

 • 40 ml æggehvider
 • 40 ml fløde
 • 50 g. flormelis
 • 40 g. mel
 • 1 nip salt
 • En lille smule smagsneutral olie

Start med at tænde ovnen på 180 grader (varmluft) Pisk det hele sammen og brug en paletkniv til at fordele det i en silikone-bladform. Hvis du ikke har en bladform, kan du smøre det tyndt ud på en silikonmåtte. Bages til kiksen er gylden. Imens de er varme skal du tage dem ud af formen og evt. bøje dem lidt.

Karamelsovs

 • 150 g. sukker
 • 40 g. smør
 • 1 dl piskefløde
 • 1 tsk. salt

Kom sukkeret i en gryde og smelt det ved lav varme, uden at du røre for meget i gryden (hvis du røre i gryden her, vil der muligvis komme klumper i karamellen). Når alt sukkeret er smeltet, fjernes gryden fra varmen og smørret tilsættes. Rør det godt sammen og kom det over på blusset igen. Tilsæt nu fløden og rør det godt sammen. Hvis karamellen klumper her, så fortvivl ej – den vil blive mere jævn og glat, jo mere den varmes og røres i undervejs. Når karamellen er blevet jævn, tages den af varmen og hældes over i en ren skål.

Anret desserten med crumble I bunden, brombærmousse ovenpå, små dutter af karamelcreme, friske brombær og bladkiks. Hæld karamelsovsen på desserterne, lige inden de skal serveres. Husk, at det kun fantasien, der sætter grænser, når du skal anrette desserterne. Du kan finde lidt inspiration på billederne nedenunder.